Przepis znalazłam tutaj, dostosowałam go do swoich potrzeb.
Składniki:
Ciasto
2,5 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru
5 jajek
150 gramów masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2,5 szklanki kokosu
1 puszka ananasów
aromat ananasowy (opcjonalnie)
Polewa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
kolorowa posypka
Sposób wykonania:
Zaczęłam od pokrojenia ananasa w kostkę i podsmażenia kokosu na patelni, tak do lekkiego zbrązowienia.
Zmiksowałam masło z cukrem, nadal miksując dodałam jajka, następnie na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietaną.
Na końcu do masy wrzuciłam kokos i ananasy, całość wymieszałam silikonową łopatką.
Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam do niej ciasto i piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto po wystudzeniu posmarowałam polewą zrobioną z rozpuszczonej czekolady z masłem i ozdobiłam kolorową posypką.
I jeszcze tradycyjnie najnowsze rękodzieło - zakładki do książek.
Lekka nuta egzotyki zimową porą. Lubię takie wilgotne ciasta :)
OdpowiedzUsuńZakładki są niesamowite.. Piękne!
OdpowiedzUsuńTo są kredki czy farbki na tych zakładkach?
OdpowiedzUsuńTło to farba akrylowa i spękacz, a kobiety są z papieru do decoupage.
OdpowiedzUsuńWSZYSTKO CUDO !
OdpowiedzUsuńZDROWYCH ,POGODNYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT
Zdrowych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych ciepła rodzinnego i samych smacznych potraw na stole, wszystkiego dobrego również na Nowy Rok :-)
OdpowiedzUsuń