niedziela, 7 grudnia 2014

Ciasto kokosowe z ananasem.

Na imprezę mikołajkową upiekłam ciasto kokosowe z ananasem. Bardzo nam smakowało, jest dosyć wilgotne, nie przesłodzone, polecam, smakuje dzieciom i dorosłym.
Przepis znalazłam tutaj, dostosowałam go do swoich potrzeb.






Składniki:
Ciasto
2,5 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru
5 jajek
150 gramów masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2,5 szklanki kokosu
1 puszka ananasów
aromat ananasowy (opcjonalnie)

Polewa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
kolorowa posypka




Sposób wykonania:
Zaczęłam od pokrojenia ananasa w kostkę i podsmażenia kokosu na patelni, tak do lekkiego zbrązowienia.
Zmiksowałam masło z cukrem, nadal miksując dodałam jajka, następnie na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietaną.
Na końcu do masy wrzuciłam kokos i ananasy, całość wymieszałam silikonową łopatką.

Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam do niej ciasto i piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Ciasto po wystudzeniu posmarowałam polewą zrobioną z rozpuszczonej czekolady z masłem i ozdobiłam kolorową posypką.





I jeszcze tradycyjnie najnowsze rękodzieło - zakładki do książek.





6 komentarzy:

  1. Lekka nuta egzotyki zimową porą. Lubię takie wilgotne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakładki są niesamowite.. Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. To są kredki czy farbki na tych zakładkach?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tło to farba akrylowa i spękacz, a kobiety są z papieru do decoupage.

    OdpowiedzUsuń
  5. WSZYSTKO CUDO !
    ZDROWYCH ,POGODNYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych ciepła rodzinnego i samych smacznych potraw na stole, wszystkiego dobrego również na Nowy Rok :-)

    OdpowiedzUsuń