Biżuteria

czwartek, 14 czerwca 2012

Prosta tarta cebulowo warzywna.

Na wczorajszy obiad dla męża przygotowałam tartę warzywną. Oczywiście nie mogło zbraknąć smażonej cebuli, za którą przepada. Inspirowałam się tym    przepisem.



Składniki:
Ciasto
ok. 35 dkg mąki
niecałe 0,5 szklanki mleka
20 dkg chudego twarogu
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Farsz
2 cebule
2 ząbki czosnku
ok. 1 szklanki mrożonej mieszanki warzywnej
sól

Polewa
2 jajka
ok. 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
lubczyk, kozieradka
sól


Wykonanie: 
Ciasto. Twaróg wymieszałam z mlekiem i oliwą, dodałam resztę składników, wyrobiłam ciasto dłonią i schłodziłam w lodówce.
Farsz.  Mrożonkę ugotowałam na parze. Cebulkę i czosnek posiekałam i usmażyłam na złoto.
Polewa. Jogurt wymieszałam z jajkami, doprawiłam ulubionymi przyprawami.

Małą garść ciasta odłożyłam, resztą wylepiłam formę, piekłam 10 minut w temperaturze 200 stopni. Na podpieczony spód wyłożyłam warzywa i cebulę z czosnkiem, całość zalałam jogurtową polewą i na górę skruszyłam resztę ciasta. Piekłam jeszcze około pół godziny.

Wyszedł mi całkiem fajny obiad, pyszny i do tego bardzo efektowny:)






2 komentarze: