piątek, 16 czerwca 2017

Młoda kapusta ze śmietaną.

Młodą kapustę najczęściej przygotowuje na surowo, ale tym razem padło na kapustę duszoną ze śmietaną. Gorąco polecam, jest pyszna. Jedliśmy ją do obiadu, mnie smakowała także z kawałkiem razowego chleba.
Przepis znalazłam tutaj, nieco go zmodyfikowałam.



Składniki:
1 główka młodej kapusty
pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
0,5 szklanki śmietany 12%



Sposób wykonania:
Kapustę poszatkowałam niezbyt drobno i dusiłam pod przykryciem 25 minut z masłem, solą i szklanką wody. Kapusta ma pozostać jędrna, nie chcemy jeść przecież ciapki:) Pod koniec gotowania dodałam do kapusty posiekany koperek, wlałam śmietanę wymieszaną z mąką i doprawiłam sokiem z cytryny i cukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz