środa, 6 sierpnia 2014

Miodowy sos do sałatek. Dwie wersje.

Przepis na ten sos dostała moja siostra od znajomej, która dostała go od znajomej:) Jak to było z nim wcześniej to już nie wiem. Może został wymyślony przez znajomą znajomej, może ta znajoma go dostała od innej znajomej....:) Nie dywagujmy, ważne, że sos jest pyszny! Istnieją dwie wersje tego sosu ponieważ, ktoś czegoś nie dosłyszał, czy nie zapamiętał, zrobił po swojemu, jednak potem się dopytał, przepis udoskonalił i w ten sposób mamy dwa sposoby na ten sam sos.

Tego rodzaju dressing pasuje do wszelkich sałat świeżych, również tych z dodatkiem kurczaka. Jadłam go już z samymi pomidorami, czy polewałam nim świeże ogórki. Jest po prostu wszechstronny.



Składniki:
wersja 1
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy lub oleju (ja używam lnianego)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
ew. sól

wersja 2
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
ew. sól



Sposób wykonania:
Wszystkie podane składniki wymieszać. Polać sałatkę. Oczywiście na dużą miskę sałaty zwiększam ilość składników, najczęściej trzykrotnie.

Wersja pierwsza jest łagodniejsza, bardziej smakuje dzieciom, sos w drugiej wersji jest gęsty, lepiej łączy się z sałatką,  jednak ma wyraźniejszy smak. Uważam, że użycie soli nie jest konieczne, ale spróbujcie jak Wam lepiej smakuje. Można sos doprawić też pieprzem, czy ulubionymi ziołami, na pewno będzie pyszny!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz