środa, 24 lipca 2013

Pomidorowa pasta z ciecierzycy.

Często w sklepach ze zdrową żywnością kupujemy różne wegetariańskie, pasty i pasztety do pieczywa. Ostatnio spodobała nam się pomidorowa pasta z ciecierzycy, ale cena małego słoiczka była beznadziejna. Prawie 9 zł, a skład wcale nie taki znów doskonały. Kupiłam więc puszkę ciecierzycy za 1,99 zł i sama zrobiłam pastę tak pyszną, że na te sklepowe moja rodzina już na pewno nie spojrzy.



Składniki:
1 puszka ciecierzycy
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 kopiaste łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
czosnek świeży lub suszony
koperek
sól

opcjonalnie
smażona cebulka
suszone pomidory


Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzuciłam do miski i zmieliłam blenderem. Pasta gotowa. Pracy przy niej prawie wcale nie ma, a jedzenia dużo :)
Pasta także świetnie smakuje w wersji z drobno pokrojoną smażoną cebulką, lub suszonymi pomidorami.


Na koniec przedstawiam moje następne prace decoupage. Zawieszki lub podkładki w stylu prowansalskim.




I komplet talerzy wykonanych na specjalne zamówienie przemiłej Pani Bożenki:)



sobota, 20 lipca 2013

Orkiszowe bułeczki.

Dzisiaj zapraszam na zdrowe, orkiszowe bułeczki.

 

Składniki:

250 g mąki orkiszowej drobnej
250 g mąki pszennej
150 ml wody
150 ml mleka
1 łyżka oleju
10 g drożdży suszonych
 1 łyżeczka cukru
 1 łyżeczka soli

 dodatkowo
1 jajko 
 sezam  




Wykonanie:
Mąkę orkiszową i pszenną wymieszać z drożdżami, z podanych składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec ok 15 minut w temperaturze 200 stopni.
 Orkiszowe bułeczki upiekła moja siostra, a przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.


Na koniec moja praca decoupage. Ze zwykłego, przezroczystego wazonika, zrobiłam motylkowe cudo do pokoju córek.