czwartek, 28 marca 2013

Wielkanocna babka drożdżowa.

Pyszna! Wystarczająco słodka, delikatna i leciutka jak chmurka. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.


Składniki:
3,5 szklanki mąki
5 dag świeżych drożdży
6  roztrzepanych żółtek
1 roztrzepane jajko
szczypta soli
1 szklanka letniego mleka
0,5 szklanki  cukru
125 g roztopionego i wystudzonego masła
garść suszonych śliwek
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej




Wykonanie:
Składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba. Najpierw płynne, potem sypkie i drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta.
Po wyrośnięciu ciasta wyjąć je z maszyny, dodać rodzynki i jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do dwóch foremek z kominem natłuszczonych masłem i wysypanych kaszą manną. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni  do "suchego patyczka". Wystudzić na kratce i polukrować.
Najprostszy lukier to po prostu zmieszanie cukru pudru z odrobiną płynu, może to być sok owocowy, mleko, czy woda.

Ciasto drożdżowe można oczywiście wyrabiać tradycyjną metodą, niekoniecznie w maszynie.






5 komentarzy:

  1. Uwielbiam babki ,szczególnie z takim spływającym lukrem .Pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczka urocza, miłych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. WESOŁYCH ŚWIĄT I SMACZNEGO JAJECZKA

    OdpowiedzUsuń
  4. Baba wygląda mega pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowe wypieki są moimi ulubionymi :) pewnie wykorzystam przepis do zrobienia w zwykłej blaszce :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń