poniedziałek, 11 marca 2013

Muffinki nadziane budyniem.

Niby zwykłe muffinki, a jednak inne. Wystarczy do ciasta dodać jabłko i nadziać muffinki budyniem, a uzyskamy lepszą, wykwintniejszą wersję tych popularnych babeczek.



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
niepełna szklanki cukru
1 szklanka jogurtu brzoskwiniowego
3 jajka
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka starte na tarce o dużych oczkach
1 budyń (ugotowany w 300ml mleka)



Wykonanie:
Do jednej miski wsypać suche składniki, w drugiej lekko wymieszać mokre. połączyć zawartość obu misek, wymieszać niezbyt dokładnie, na końcu dodając starte jabłka.
Do foremek nakładać łyżkę ciasta, łyżkę wystudzonego budyniu i przykryć kolejną łyżką ciasta.
Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Inspiracja.


2 komentarze: