środa, 25 kwietnia 2012

Zdrowe, dietetyczne, szpinakowe placuszki.

Miło mi poinformować, że znalazłam się w finałowej piętnastce zwycięzców w konkursie Ekonomia Gastronomia. Proszę kliknij w banerek i zagłosuj na moją otrębową pizzę. Dziękuję:))


Dzisiaj przygotowałam coś lekkiego. Wiosenne, dietetyczne placuszki. Piękny kolor, cudny smak, czego można chcieć więcej:)

Składniki:
4 kulki mrożonego szpinaku
1 jajko
ok. 5 łyżek otrąb pszennych
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1/4 opakowania fety light
pietruszka zielona
pestki dyni


Wykonanie:
W misce rozmieszałam widelcem rozmrożony szpinak, jajko, otręby, jogurt i kawałek fety. Oczywiście jeśli dbacie o linię fetę można pominąć. Całość doprawiłam i odstawiłam na kilkanaście minut aby otręby napęczniały. Dodałam posiekaną zieloną pietruszkę i smażyłam małe placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po nałożeniu masy na patelnie obsypywałam górę placuszka pestkami dyni.
Placuszki były przepyszne, bardzo delikatne i sycące, jednak muszę przyznać, że źle się je przewracało na drugą stronę, były zbyt delikatne, więc jeśli nie unikacie mąki dodajcie do masy odrobinkę. Będzie łatwiej:)


Przepis dodaję do akcji: FIT na lato.















oraz do akcji: DANIA UPIĘKSZAJĄCE SKÓRĘ

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I tak też smakują, to bardzo lekkie danie, w sam raz na wiosnę.

      Usuń
  2. Uwielbiam szpinak, więc to idealna jak dla mnie propozycja :)

    OdpowiedzUsuń