niedziela, 11 marca 2012

Pyszne ciasto na mące żytniej.

Jakiś czas temu kupiłam mąkę żytnią typ 2000. Zrobiłam na niej zakwas, i poszukiwałam przepisów nie tylko na chleb, ale także na ciasta. Niestety ciast tylko i wyłącznie z mąki żytniej prawie nikt nie piecze. W końcu trafiłam na ten przepis i przyznam, że to był strzał w dziesiątkę. Wprawdzie miksując to ciasto byłam bardzo sceptycznie nastawiona, w przepisie oryginalnym było 25 dkg mąki, ja dałam tylko 20 dkg, a i tak było bardzo gęste. Oczyma wyobraźni już widziałam przepiękny zakalec:) Na szczęście całkowicie się myliłam. Ciasto jest przepyszne, puszyste i idealnie wilgotne. Oczywiście dokonałam kilku zmian, żeby przepis dostosować do naszego rodzinnego sposobu żywienia i tak powstało takie oto przepyszne ciasto, które na stałe wchodzi do naszego menu.

 
Składniki:
20 dkg mąki żytniej 2000
9 łyżek brązowego cukru
niecałe pół szklanki oleju
8 łyżek jogurtu naturalnego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
3 jabłka
3 łyżki kokosu
sok z połowy cytryny
cukier perlisty


Wykonanie:
Zaczęłam od pokrojenia jabłek w kostkę i wymieszania ich z kokosem, sokiem z cytryny i 1 łyżką brązowego cukru. Zmiksowałam żółtka z pozostałym cukrem i olejem,  dodałam mąkę, jogurt, proszek do pieczenia , cukier wanilinowy i na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszałam ciasto z jabłkami, wlałam całość do formy, posypałam obficie cukrem perlistym i piekłam prawie godzinę w 180 stopniach.

Ciasto szczególnie zasmakowało dzieciom, co mnie bardzo cieszy, ponieważ jest o wiele zdrowsze niż ciastka ze sklepu.



36 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco, no i na mące żytniej:) Przepis zapisuję w notesiku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, naprawde polecam, rzadko kiedy tak zdrowe ciasto jest tak dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis na ciasto. Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim razie, tym bardziej czuję się zachęcona:)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie w szafce też stoi niewykorzystana mąka żytnia, żal byłoby ją wykorzystać tylko na chleby i bułki, skoro można upiec takie piękne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Intrygujące ciacho i nie lada wyczyn upiec coś słodkiego z takiej mąki. Podziwiam, super wygląda.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Dziewczyny! Mówię Wam róbcie to ciasto, bo jest naprawdę smaczne i wychodzi mimo tej problematycznej mąki:)

      Usuń
  7. Takie zdrowsze ciasto brzmi bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno wypróbuję. Polecam też mój piernik - również w całości na mące żytniej razowej: http://osa-smacznieizdrowo.blogspot.com/2011/09/piernik-zytni-razowy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dzięki za przepis, zapisuję, bo fajne i prościutkie.

      Usuń
    2. Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło smaczne. Do ubitych żółtek dodałam olej i jogurt, zmiksowałam i dosypywałam mąkę z proszkiem mieszając łyżką, bez miksowania. Potem jabłka i pianę z białek. 1 godz. w archaicznym piekarniku gazowym na średnim ogniu. Żadnych problemów nie było, upiekło się ładnie i jest smaczne.

      Usuń
  9. też spróbuję;)
    może zamiast jabłek użyję truskawki?;)
    w końcu sezon trwa;)
    pozdrawiam;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie posypałam cukrem perlistym bo zwyczajnie go nie posiadam. Ciasto dość ciężkie w miksowaniu a później w łączeniu z pianą. Trzymałam w piekarniku 1godzinę i 15 minut i . . . nie upiekło się! W środku mega mokre. Na wierzchu już spieczone a w środku... Coś nie tak poszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że Ci nie wyszło, robiłam je jeszcze kilka razy i zawsze było dobre. Faktem jest, że mąka żytnia jest "trudna" :)
      Życzę powodzenia przy następnych próbach.
      Pozdrawiam.
      Kura Domowa.

      Usuń
  11. Ja mam ten sam problem, ciasto jest dość mokre pierwszym razem uzylam jabłek a następnym jagód wyszło lepsze ale wciąż mokre moze to wina cukru bo używam owocowego albo piekarnika, jeśli ma ktoś jakiś pomysł czemu to niech napisz, zależy mi na tym bo mam problem z jelitami a słodkości sie chce a takie ciasto to świetne wyjście dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć dlaczego nie wychodzi. Ja nie mam z nim problemu. Mogę Ci jeszcze polecić to ciasto, jest bardzo zdrowe i lekkie, a naprawdę mi smakuje:
      http://smacznie-zdrowo-tanio.blogspot.com/2012/10/pyszna-szarlotka-bez-maki-cukru-i.html

      Usuń
  12. Robiłam wczoraj i dzisiaj robię drugi raz bo już nie ma :)

    mój mąż jest uczulony na pszenicę, jabłka i cytrynę więc zmodyfikowałam, wczoraj wyszło! a dzisiejsze jest w piecu

    moje modyfikacje:
    1. zamiast jabłek - gruszki (teraz pyszne konferencja mmm) dałam wczoraj 5 niedużych a dzisiaj dołożyłam jeszcze jedną bo miałam wrażenie że mi mało
    2. nie dałam cytryny
    3. wczoraj to był spontan i niestety brązowego cukru brakło więc dałam biały w takiej samej ilości. Oczywiście lepiej byłoby z brązowym ale wszyscy tak bardzo chcieli ciasta że trudno było odmówić!

    rozlałam na blaszkę na papier do pieczenia, w piekarniku super wyrosło ale niestety oklapło na finiszu więc miało w porywach niecałe 1,5 cm ale smakowało wyśmienicie!
    mam nadzieję że dzisiaj też się uda :)
    dziękuję za przepis!
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ahh jeszcze jedno :)

      skończył mi się jogurt naturalny i dałam go wczoraj pół na pół ze śmietaną 18% i, nie wiem czy to przez to, ale dzisiaj ciasto jest bardziej puszyste!

      Usuń
  13. Super! Cieszę się, że Wam smakuje. Chyba też skuszę się na gruszki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wyśmienite! Pomimo tego, że nie miałem wiórków kokosowych i cukru perlistego. Zamiast tego dołożyłem cynamon i wyszło rewelacyjnie. Zanim zdążyło dobrze ostygnąć już połowy nie było;)
    Podsumowując - PYCHOTA!

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo zły przepis nie polecam szkoda produktów

    OdpowiedzUsuń
  16. Moje siedzi właśnie w piecu. Piekę przeważnie na mące razowej, lub orkiszowej nie mogłam się więc oprzeć pokusie. Ciekawe w której grupie będę, za czy przeciw.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dodam tylko, że poszłam na całość. Zrobiłam z podwójnej porcji, bo u mnie jak wyjdzie to szybko zniknie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jest pyszne. Jeszcze ciepłe, a już nie ma sporego kawałka.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dobrze jest włożyć do zimnego piekarnika,niech sobie spokojnie rośnie

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam pytanie w związku z olejem. Jest w składnikach, jednak potem w przygotowaniu już go nie ma. Powinien być, czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam pytanie- jaką końcówką miksera należy to miksować i czy żółtka z cukrem po prostu zmiksować (w sensie połączyć) czy trzeba je ubić?

    OdpowiedzUsuń
  22. Końcówka do miksera standardowa, a żółtka należy po prostu zmiksować.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciacho w piekarniku, zobaczymy co z tego wyjdzie! :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Wlasnie dzis upieczone, wyszlo rewelacyjne:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. piekłam w keksówce, ciasta było chyba za dużo i się nie upiekło, ale końce, które się upiekły są pyszne:) na pewno będę dalej próbować!

    OdpowiedzUsuń
  26. Piekę teraz wlasnie poł godziny i mam wrazenie że juz... Jak pieczecie z termoobiegiem? Mam 160 stopni z termoobiegiem

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasto bardzo smaczne, uskubałam troszkę :-)niestety w swojej niecierpliwości koniecznie chciałam(nie wiem co mnie podkusiło!)przełożyć je gorące z silikonowej formy na patere no i spód się oderwał i pozostał w foremce :-)
    Uratowałam sytuację i spód czyli wierzch naprawiłam. Został zamaskowany cukrem pudrem.
    Przepis świetny za co dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetny przepis, dziękuję 👍👍👍

    OdpowiedzUsuń